TETAMU VVIP

Monday, December 16, 2013

Cucuk sebulan

32 hari sudah.. tinggal 58 hari je lagi nak naik kerja.. cepatnya masa bergerak.

Friday, November 29, 2013

Perkenalkan Baby A

Alhamdullilah.. Cik Lynn telah selamat melahirkan baby girl pada 15 November 2013, pagi jumaat di Hospital Serdang..
Baby bam bam.. terlebih ciskek

Baby Aneesa Sofea

Tuesday, September 10, 2013

Wira WJR 1087

Proton Wira kelabu WJR 1087 hilang depan rumah mak saya di Taman Ehsan pagi tadi lebih kurang jam 8 a.m. - 820 a.m. Sesiape terlihat atau ternampak sila beritahu ok. Tq.

Thursday, August 1, 2013

Projek Oven

Sebelum puasa dah set kat kepala.. tahun ni xmo beli kuih raya...
Kuih raya mahal.. tak sedap...
gila saiko kat diri sendiri... padahal aku tengah save bajet..
 
biasa raya balik kampung gerenti mak cik-mak cik offer suh bungkus kuih yang berkenan...
masa tu nak bungkus sikit²...
tapi biasa memang aku malas nak bungkus.. dasar pemalas.. hahaha
 
apa yang diaorang kasi aku ambik..
lagi pun selalunya kuih raya kat rumah aku memang tak laku.
cukup masa bawak gi opis..
 
biasa kalo orang nak datang beraya memang diaorang akan bagitau awal²..
sebab biasa diaorang akan request nak makan nasi kat umah aku...
memang kerja senang..
 
Tapi tahun ni cita-cita besar.. nak buat kuih raya sendiri kononnya.. malam kemarin lepas isyak buat projek membakar almond...
kunun² nak buat almond London request anak²...
Tapi belum apa2, suku dah masuk dalam mulut kami..
hihihi...
 
harapan aku semoga, tercapai lah cita² aku nak buat kuih raya tahun ni...
amin.
 
 

Wednesday, July 31, 2013

Menu Berbuka dan Sahur Sepanjang Bulan Puasa

Lama tak update blog...
kuasa malas menguasai diri..
 
ni nak share ngan korang lauk-pauk buka puasa aku sepanjang bulan puasa tahun ini..
bukan untuk kasik korang terliur tau, mana tau kut² boleh kasi idea kat korang kan...
 
kebanyakkan menu² ni pun aku senduk sikit² lauk korang dari hasil jalan² aku dari rumah ke rumah korang...
mekasih korang..
xde la aku pening kepala ari² pikir nak masak apa...
 
tak nak bebel panjang, jom share...
 
 Menu wajib setiap kali bulan puasa..
Nasi tomato derhaka...
jelatah tukar dengan sayur campur...
  
daging masak lemak cili padi..
 
Paprik campur..
hasil jalan² dari rumah ke rumah
 
mee goreng pedas...
lepas tgok instagram jiran tertangga, terus rasa nak buat juga..
 
nasi goreng request dari orang rumah
 
ikan jaket sumbat belakang bakar..
terliur lepas jalan² dari rumah ke rumah...
 
cicah ngan air asam.. memang jodoh yang terbaik..
makan sampai tak cukup nasi...
 
menu sampai rumah lambat..
daging masak lemak cili padi, sawi goreng, ayam goreng, cabonara untuk anak²..
lepas isyak baru makan...
 
nasi lemak request dari anak bujang...
nak masak sendir, tapi orang umah xmo buka nasi lemak..
lemau katanya..
lagi senang beli sajok nasi lemak...
 
anak nasi lemak, untuk apak nasi goreng cili kering...
 
bergabung dengan ayam goreng kunyit..
memang mantop...
 
ikan goreng kunyit aku jodohkan dengan sambal belacan...
fuh.. sangat la sesuai...
 
rezeki bulan puasa, dapat sebiji buah cempedak..
 
mee kari request anak bujang..
3 hari dah mintak, semalam baru mak sempat tunaikan pemintaan anak...
untuk orang rumah mak masak ayam goreng berlada sajok..
xde gambar...
 
untuk tukang masak sotong goreng kunyit lada hitam..
gambar stok lama, semalam punya gambar non ado...
lapar sesangat gayanya..
huhuhu
 
bubur lambuk drive thru Masjid Besi
 
beli tepi jalan, kuih kera 3 singgit...
beli 3 ringgit, 6 biji anak bujang makan sorang...
 
banyak lagi menu lain yang aku cuba² masak,
kari ayam, kari daging..
malas betul nak photoshoot bagai..
 
biasa la bulan² puasa, masak sorang satu lauk..
memang meriah..
ngam² siap masak, azan... lap peluh..
tapi memang puas hati, masak sendiri...
 
22 hari puasa, sehari je makan luar..
memang aku kagum dengan diri sendiri...
kerajinan yang sungguh luar biasa...

mentong, roti canai segera ngan kari daging..
 
sahur pun masak juga..
panaskan lauk buka memang takde, semua dah selesai time buka...
 
tanda² aku pandai masakkan.. hahahaha
aku memang masak ngam², xmo pembaziran..
biasa sahur cuma panaskan nasi je.. panaskan nasi cara double boil..
 
cekodok pisang antara menu sahur wajib..
masuk minggu ke 3, orang rumah kata xmo dah sahur cekodok pisang...
 
spegatti angel hair goreng untuk anak bujang..
harus mak dia merajinkan pelbagaikan menu bagi anak rasa nak makan time sahur...
 
untuk cik Lynn sahur memang makan nasi...
untuk bekalan tenaga di petang hari
 
 
terubuk ikan masin memang pembuka selera time sahur..
 
sahur nasi tomato.. lebih berbuka.. saje lebihkan untuk sahur...
 
nasi goreng telur mata
 
nasi goreng untuk bekal anak dara, macaroni goreng untuk anak bujang..
telur cincang roti untuk tukang masak.. teh tarik untuk orang rumah...
 
sekali anak bujang cakap
"tak boleh makan honey star ke?"
 
fuh memang boleh kuar asap kat telinga...
hahahha...
 
sahur pagi tadi, dah tak lalu makan nasi....
 
anak² pulak request nak nasi ngan telur bubuh kicap...
senang kerja..
 
menu² cacamarba...
campur² dari 1st ramadhan sampai harini...
 
 
“Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa, baginya ganjaran seumpama pahala bagi orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa itu).” (HR Al-Baihaqi & Ibn Khuzaimah)